info@iob.cz +420 724 534 716

Z laboratoře na erzety

Z laboratoře na erzety

Automobilové soutěže nejsou jen přímým soubojem o desetiny vteřin na rychlostních zkouškách. Na dálku dnes v rally soupeří také dodavatelé maziv a olejů. V loňském roce představil olejářskou značku Petro-Canada zkušený soutěžní tým Racing21. Lubrikace extrémně zatížených závodních motorů je dnes doslova alchymií.

Hlavní rubrika: Články
Rubriky: Články
Datum zveřejnění: 12. března 2021

Společnost Petro-Canada není v olejářském průmyslu žádným nováčkem. Historie značky sahá až do roku 1975, kdy byla založena jako podnik se státní účastí v kanadské Ottavě, avšak hlavní sídlo, rafinérie i výrobní závod bylo zřízeno v Mississaqua u Toronta. Všechna maziva, aby byla dodržena 100% kvalita maziv Petro-Canada po celém světě, pocházejí z tohoto místa. Přes 350 druhů svých produktů z oblasti prvotřídních maziv a speciálních kapalin exportuje do více než 80 zemí světa. 01_Petro_Canada_Laboratory

V motorsportu se však Petro-Canada dlouhodobě etablovala především v závodech zámořské série IndyCar a šampionátu European Truck Racing Championship. Díky společnosti I.O.B., spol. s r.o., která zastupuje zmíněnou značku na trhu v ČR a SR, však došlo k ojedinělé spolupráci s předním českým soutěžním týmem Racing21, který v českém rally šampionátu nasadil vloni dva vozy VW Polo GTI R5. „To, čeho si na vzájemné spolupráci velmi vážím je fakt, že se nejedná výhradně o marketing, tedy pouze logo na voze. Spolupracujeme na bázi předávaní zkušeností se speciálně vyrobenými oleji pro motorsport, které dostáváme exkluzivně pro náš tým přímo od výrobce,“ hodnotí spolupráci jezdec a spolumajitel týmu Racing21 Vojtěch Štajf. A co má speciální motorový olej Petro-Canada Racing Oil společného s oleji pro běžné motoristy? Něco přeci. Oba typy motorový olejů vycházejí z HT základového oleje Petro-Canada, který unikátní patentovanou technologií dosahuje křišťálové čirosti a jeho čistota je 99,9 %.

116321075_3378977492164338_1864000389071872420_o  03_R21 Polo GTI R5

Ropa je totiž ve velmi náročném rafinačním procesu zbavena aromatických sloučenin, parafínů a ostatních nečistot. Tady však podobnost obou olejů končí. Petro-Canada Racing Oil, který je unikátním v Evropě a exkluzivně je používán v závodním týmu Racing21, je určen pro vysoké operační teploty 120°- 130 °C (krátkodobě až 150 °C), otáčky motoru i tlaky. „V případě tohoto často měněného speciálního oleje pro motorsport se nepočítá s příliš dlouhou životností, a proto je jeho aditivace zaměřena především na maximální výkon oleje, tzn. bez stabilizátorů a detergentů pro dlouhé výměnné intervaly, jako mají komerční oleje. I proto nejsou také vhodné pro běžné použití,“ zdůrazňuje Jiří Kocourek ze zastoupení Petro-Canada pro ČR. Viskozitní stupeň tohoto oleje SAE 20W-60 dosahuje nejvyššího výkonu v zahřátém stavu a nepočítá se studenými starty jako v případě komerčních olejů. Vytvořený olejový film extrémně redukuje tření ve vysokém zatížení.  „Díky kvalitě oleje Petro-Canada Racing Oil, který posíláme po soutěži do laboratoře na chemický rozbor, jsme si mohli dovolit prodloužit frekvenci jeho výměny. Olej nyní můžeme použít i na celou soutěž s délkou 160 až 200 km rychlostních zkoušek. Dříve jsme u některých značek byli nuceni provádět výměnu po jedné etapě, což je v průměru vzdálenost 90 km. Závěrečné hodnocení motorového oleje bude možné uzavřít až po první repasi motoru, která se provádí po 3000 km.“ potvrdil zkušenosti ze soutěží Jan Kubíček, vedoucí technik týmu Racing 21, který spoléhá na kanadského výrobce maziv také v oblasti převodovky a diferenciálu, a to s převodovým olejem Traxon Synthetic 80W-140. „Myslím, že výše uvedený olej splnil veškeré naše požadavky a k tomu dokázal, jako bonus, snížit teplotu oleje transmisí v závodním režimu o 5°C. Tento pokles teploty přinesl paradoxně navíc úsporu hmotnosti vozu, protože jsme mohli demontovat systém chlazení na zadním diferenciálu vozu Polo GTI R5,“ doplnil Kubíček. Úspěšná spolupráce týmu Racing21 s importérem maziv Petro-Canada do České republiky bude pokračovat i v roce 2021. 

Vyhledávač
maziv